top of page

Porcelán nic neodpouští, má totiž tvarovou paměť. Víte, co to znamená?


V našem keramickém studiu se věnujeme navrhování i samotné výrobě designových produktů z porcelánu a keramiky. Ačkoliv jsme precizní v každém kroku, porcelán má své vlastní zákonitosti a nic neodpouští. Jak a proč vznikají ve výrobě odchylky a nepovedené kusy, a jak s nimi nakládáme, se dozvíte v tomto článku.

Porcelán a jeho tvarová paměť

Porcelán je fascinující materiál s tvarovou pamětí. Pamatuje si každý krok výroby, každou manipulaci i sebemenší chybu. Pokud se při výrobě porcelánu něco nepovede, porcelán si to moc dobře zapamatuje a je téměř nemožné ho následně obelstít a napravit to. Co to v praxi znamená? Pokud ještě měkký odlitý produkt omylem, byť jen trochu, zdeformujeme a v nejlepší víře narovnáme zpět, po výpalu bude produkt na 90 % zase křivý. V tomto ohledu jsou jiné keramické materiály mnohem milosrdnější.



Game on


Porcelán nic neodpouští

Při výrobě porcelánu se každá chyba trestá. I drobná odchylka v procesu může vést k tomu, že produkt nebude perfektní. To platí nejen pro malá studia, jako je to naše, ale i pro velké porcelánové fabriky. Nezáleží tedy na tom, zda jde o ruční práci nebo průmyslovou výrobu.

Nepovedené kusy porcelánu mohou vzniknout z různých důvodů. V prvé řadě musí být produkt kvalitně navržen tak, aby se potenciální problematické momenty od samého počátku eliminovaly. Ve výrobě pak může jít právě o drobné chyby při odlévání, nesprávnou konzistenci hmoty, nerovnoměrné schnutí produktu, nežádoucí změny teplot při vypalování, nevhodnou vypalovací křivku, nedokonalost na glazuře (způsobenou prachem, technikou glazování, hustotou glazury, ad.) či o malou nečistotu nebo vzduchovou bublinu, která se dostane do hmoty. Tyto faktory mohou vést k prasklinám, deformacím nebo jiným vizuálním a strukturálním vadám.




Druhá jakost - co to znamená?


V našem studiu se samozřejmě snažíme o co nejkvalitnější produkty. Po každém výpalu probíhá kontrola jakosti, při které se vyřazují kusy, které nesplňují naše standardy. Ty, které je možné opravit, putují zpět do výroby na opravu a na další výpal. Produkty, které již opravit nelze, ale mají pouze malou estetickou vadu, označujeme jako druhou jakost. To neznamená, že jsou nepoužitelné, ale mohou mít pouze drobné estetické nedokonalosti. Ty, co mají vadu funkční, jako je např. prasklina, putují bohužel do koše.

Projekty zabývající se upcyklací či recyklací porcelánu


Velké množství porcelánového odpadu je téma, proto v České republice existují, a stále vznikají, projekty zaměřené na upcyklaci porcelánu. Zabývá se jím například i projekt z naší dílny Tak to bylo Lenky Záhorkové, tématu se dlouhodobě věnuje keramik Adam Železný, který odpad z porcelánky vrací zpět do její výroby, či projekt Live longer v čele se Silvií Luběnovou, který opraví váš oblíbený porcelán, co vám upadl na zem, japonskou technikou Kintsugi.


Chceme výrobkům dávat šanci na život


U nás se snažíme minimalizovat odpad a recyklovat co nejvíce materiálu. I nepovedeným, už vypáleným, výrobkům chceme dát šanci na “život” i přesto, že na e-shopu je neprodáme. Proto jednou za čas pořádáme offline výprodej produktů druhé jakosti, který nazýváme “Co se nepovedlo a je nám líto vyhodit”. Přestože výrobky nejsou dokonalé, stále jsou plně funkční a naopak jsou svými chybami jedinečné a mohou být krásným doplňkem vašeho domova a navíc za zvýhodněnou cenu.



Proto sledujte naše sítě, aby Vám neunikl žádný termín události. Instagram / Facebook


Tak to bylo
Tak to bylo / Lenka Záhorková, foto: Marika Machková / G. Benedikt

autor článku: Lenka Záhorková, 2024

Comments


bottom of page