top of page

(Ne)Bezpečná keramika: Proč atesty a 7 tipů pro začínající keramiky


Když si kupujete keramický hrnek, možná vás ani nenapadne, jaké kroky a procesy stojí za jeho výrobou a jaké legislativní náležitosti by měl každý kus nádobí splňovat. Jedním z aspektů, který jako výrobci musíme zajistit, je bezpečnost našich produktů při styku s potravinami. Proto každý kus porcelánu musí mít atesty keramiky, které potvrzují jeho nezávadnost.

Naše studio nedávno prošlo přísnou kontrolou z hygieny, a tak jsme Vám pro zajímavost sepsali, co to legislativně obnáší prodávat užitou keramiku komerčně. Mnohé hygienické nároky jsou kladeny jak na výrobní prostory, tak na transparentnost výrobních postupů, receptur, sledovatelnost každé ingredience od nákupu až k zákazníkovi, tak právě na vlastnosti výrobku a zdravotní nezávadnost.



Keramika pro styk s potravinami
Keramika určená pro styk s potravinami musí splňovat požadavky přímo závazného předpisu Evropských společenství – Nařízení Evropského Parlamentu a Rady 1935/2004



Proč se dělají atesty keramiky?

Existuje několik důvodů, proč je nezbytné, aby porcelán určený pro styk s potravinami prošel laboratorními testy. To vše definuje tato vyhláška Ministerstva zdravotnictví o hygienických požadavcích na výrobky určené pro styk s potravinami a pokrmy, ale my vám tu stručně vypíchneme pár nejzásadnějších bodů.


Těžké kovy:

  • Přesto, že je výrobek složen z jednotlivých ověřených nezávadných certifikovaných surovin (hmota, glazura, barva, dekorace) a vypálen na doporučenou teplotu, není zárukou, že se po výpalu nebudou z výrobku vyplavovat těžké kovy. Proto se každá kombinace materiálů a výpalu či receptura musí laboratorně otestovat.

  • Dříve se hojně používaly dekorační olovnaté glazury, které jsou toxické. Při použití nádobí s olovnatými glazurami existuje riziko, že se olovo může uvolňovat a kontaminovat jídlo či nápoje. V dnešní době se tyto krásné ale jedované glazury používají pouze na dekorační porcelán, který není určený pro styk s potravinami. Přesto je důležité, aby zákazníci byli informováni a rozlišovali mezi dekoračním a funkčním nádobím.

  • Další z testovaných těžkých kovů je přítomnost kadmia. Existují i jiné chemické látky, které mohou být přítomny v glazurách a barvách používaných při výrobě keramiky. Tyto látky mohou při nesprávném použití či vypálení představovat také zdravotní rizika.

Zdraví a bezpečnost spotřebitelů:

  • Dalším testováním je senzorické posouzení a testování výrobku, že při styku s potravinami a zahřátí na různé teploty nemění chuť, pach, barvu nebo nezakaluje tekutinu. 




Atesty

Vlastnosti výrobku (Vyhláška č. 38/2001 Sb. § 5) Výrobky určené pro styk s potravinami musí být s ohledem na jejich použití konstruovány tak, aby umožňovaly řádné čištění, sterilizaci, případně dezinfekci před každým stykem s potravinou a aby po celou dobu své životnosti odolávaly čisticím, dezinfekčním a sterilizačním prostředkům a postupům. Musí mít funkční a mechanické vlastnosti odpovídající předpokládanému použití.



Přísné požadavky na výrobnu keramiky


Výroba keramiky a porcelánu vyžaduje nejen pečlivost při zpracování materiálů, ale také dodržování hygienických a bezpečnostních standardů v samotné výrobně. Prostředí, kde se keramika vyrábí, musí splňovat řadu požadavků:

  • Čistota a hygiena: Výrobní prostory musí být udržovány v dokonalé čistotě. Pravidelné čištění a sanitace je pro hygienu number one. Okna prostor musí být například opatřeny síťkami proti hmyzu, koše víky, nesmí se konzumovat potraviny ve výrobní místnosti, všechny plochy a zdi musí být dobře umyvatelné atd.

  • Bezpečné skladování a sledovatelnost materiálů: Všechny suroviny, glazury a chemikálie musí být správně skladovány a označeny, aby nedošlo k žádnému znečištění, degradaci materiálů či nehodám. Každý výrobek putující k zákazníkovi má své číslo (šarži), které označuje původ jednotlivých vstupních materiálů, data jednotlivých výpalů atd.

  • Ochrana pracovníků: Samozřejmě musíme dodržovat bezpečnost a například při zpracování glazur nosit respirátor, protože glazury jsou před vypálením toxické a v suchém prašném stavu by se neměly vdechovat. Hygiena ve výrobně kontroluje také vhodné zázemí pro zaměstnance, šatny, dostatečné osvětlení, větrání, školení a kontrolu zaměstnanců apod.

  • Nakládání s odpady: Důležité je také jak materiály recyklujeme a jak se nakládá se vzniklým odpadem.



Hygiena


Závěr


Ať už je výrobce keramiky malé studio jako to naše, keramik s dílnou ve sklepě nebo v obýváku, či velký výrobní závod, podmínky jsou pro všechny stejné. Pro začínající keramiky a malé podnikatele to může být velmi náročné jak časově, tak finančně. Přesto, že si o tom myslíme své, jsme rádi, že můžeme říct, že naše výrobky všechny tyto požadavky splňují. Když si tedy budete vychutnávat své oblíbené kafe z hrnečku od nás, můžete mít jistotu, že naše produkty jsou zcela bezpečné.




7 tipů pro začínající keramiky


  1. Nezapomeňte oznámit výrobu předmětů určený pro styk s potravinami na hygienu ve vašem kraji.

  2. Zjistěte si všechny potřebné náležitosti a to buď studiem zákona (zde) nebo zavolejte přímo na hygienu ať vám poradí, co vše je nutné mít.

  3. Zaměřte se na svoje výrobní prostory, jejich vhodnost, hygienu a bezpečnost (a na dokumenty s tím spojené - provozní řád, sanitační řád atd.).

  4. Ukládejte si všechny faktury a účtenky od materiálů a jejich technické a bezpečnostní listy, veďte si poctivě výrobní záznamy.

  5. Každou materiálovou kombinaci uváděnou na trh je nutné laboratorně otestovat a mít všechny dokumenty prokazující zdravotní nezávadnost. Myslete při navrhování výrobků tedy na to, že každá hmota, barva, typ glazury, dekorace atd. to musí mít. Výrobcem se stáváte i tehdy, pokud zboží kupujete a pouze ho dekorujete.

  6. Nezapomínejte každý výrobek putující ke spotřebiteli označovat dle legislativy (zde) a šarží výrobku.

  7. Pokud vlastníte e-shop zaměřte se na ochranu spotřebitele: obchodní podmínky, reklamační řád, odpovídající informace o výrobcích, atd.




Hygiena

autor článku: Lenka Záhorková, 2024



Comments


bottom of page