top of page

Keramika v kuchyni: Bezpečné použití keramického nádobí v myčce, troubě a mikrovlnce

Keramické nádobí je v kuchyni oblíbené pro svou trvanlivost a univerzálnost. Avšak při nesprávném používání v myčce či mikrovlnce může dojít k poškození dekoru nebo i samotného zboží. Bohužel ne všechno nádobí můžete bez obav umýt v myčce nebo vložit do mikrovlnné trouby.


Často si kladete otázku, zda je vaše porcelánové a keramické zboží vhodné do myčky a mikrovlnné trouby? Tento článek se vám pokusí odpovědět, a navíc přinese praktické rady, jak pečovat o keramické nádobí, aby vám vydrželo dlouho krásné.


Porcelánové a keramické zboží vám může vydržet dlouhé roky, pokud s ním zacházíte správně. Dodržováním níže uvedených doporučení pro použití v myčce a mikrovlnce zajistíte, že si nádobí udrží svou estetiku i kvalitu. Pamatujte, že jemnost a správná péče jsou klíčem k dlouhé životnosti vašich oblíbených keramických kousků.


U některých našich výrobků je mytí v myčce dokonce velmi užitečné. Například šálky z neglazované kameniny, která není tolik slinutá jako porcelán, časem mohou mít na povrchu lehce špinavé skvrny od rtěnky či kávy. Umytím v myčce se všech nečistot dokonale zbavíte.


keramické šálky v kuchyni
Jsou šálky flekaté od zaschlé kávy či rtěnky? Myčka si s odolnými nečistotami hravě poradí.

Mytí keramického nádobí v myčce

Myčka je skvělým pomocníkem v domácnosti, šetří čas i energii, a proto ji vlastní většina z nás. Někdy do ní ale vkládáme věci bez rozmyslu a potom po vyndání hořce litujeme.


Výrobky, které do myčky vkládáme, musí odolat vysoké teplotě vody během mytí a horkému vzduchu během sušení. Některé mycí cykly mohou trvat až 4 hodiny, proto je potřeba, aby keramický či porcelánový výrobek byl pevný, dobře vypálený a nenasákával zbytečně hodně vody.

Zkontrolujte, zda je nádobí vhodné do myčky
  • Ne všechno keramické nádobí je vhodné pro mytí v myčce. Do myčky na nádobí rozhodně nepatří zboží dekorované drahými kovy, jako jsou platina, zlato a listry. Sůl a čisticí chemikálie jsou natolik agresivní, že po několikátém mytí zlato (či jiné drahé kovy) ztratí svůj dřívější vzhled (zmatní) a začne se pomalu ztrácet. Časem se dekor zcela omyje a po zdobení nezbyde ani památka.

  • Stejně tak do myčky nepatří naprasklé, lepené či jinak poškozené kusy nádobí, ani starožitná keramika a porcelán. Tyto kousky mají svoji historickou hodnotu a mytím v myčce byste o ni přišli.


Uspořádání v myčce
  • Myčku se snažte nepřeplňovat. Přetížená myčka může způsobit, že nádobí do sebe během mytí naráží, což může vést k prasklinám a odštípnutí glazury. Umístěte keramické talíře, šálky a mísy tak, aby se nedotýkaly, ideálně s malými mezerami mezi jednotlivými kusy. Myslete i na to, že kovové příbory a jiné náčiní může keramiku poškrábat, proto je do myčky vkládejte odděleně.


Použití správného mycího prostředku
  • Používejte jemné mycí prostředky určené výhradně pro mytí v myčce. Některé velmi agresivní čisticí prostředky mohou narušit glazuru a dekor.

  • Pokud používáte myčku s regenerační solí, ujistěte se, že sůl nepoškozuje glazuru. Nadměrné množství soli může být abrazivní.


Zvolte vhodný mycí program
  • Používejte programy s nižšími teplotami (okolo 50–60 °C). Vyšší teploty mohou způsobit popraskání nebo vyblednutí dekoru.

  • Zkrácené mycí cykly mohou být šetrnější k nádobí, ale ujistěte se, že odstraní všechny zbytky jídla.


Keramické nádobí po umytí vyndejte co nejdříve
  • Po skončení mycího cyklu myčku otevřete, aby unikla pára a nádobí mohlo řádně doschnout.


Nastvavování mycího programu u myčky nádobí

Používání keramického nádobí v mikrovlnné troubě


Mikrovlnka nám umožňuje rychlé ohřívání pokrmů, proto je i ona často nezbytnou součástí moderních kuchyní. Avšak ani do mikrovlnné trouby není všechno nádobí úplně vhodné. Níže najdete praktické rady, jak bezpečně používat nádobí v mikrovlnce a jaké druhy nádobí můžete bez obav použít.


Ověřte, zda je nádobí vhodné do mikrovlnky

  • Stejně jako u myčky, ne všechno keramické nádobí je vhodné do mikrovlnné trouby. Proto u výrobku hledejte informaci “lze mýt v myčce” nebo symbol čtverečku se sklenicemi a talíři.


Použití správného nádobí

  • Do mikrovlnky nedávejte keramické nádobí s kovovými ozdobami nebo zlacením. Kov může způsobit jiskření.


Rovnoměrné ohřívání
  • Důležité je myslet i na to, že je během ohřívání potřeba jídlo občas promíchat. V extrémních případech by nerovnoměrné ohřátí mohlo způsobit teplotní šok a popraskání keramického nádobí. Rovnoměrně rozložit teplo pomáhají i mikrovlnné poklopy, které nádobí zároveň chrání před přímým tepelným šokem.


Vyhněte se náhlým změnám teplot
  • Snažte se nepokládat horké nádobí z mikrovlnky rovnou na studené povrchy nebo do chladného prostředí (lednice či mrazáku). Extrémní náhlé změny teplot keramickému nádobí neprospívají a časem by se na něm mohly objevit třeba praskliny.


Porcelánové a keramické nádobí vhodné do trouby


Ačkoliv je trouba klíčovým spotřebičem v kuchyni, který umožňuje pečení, grilování a zapékání různých pokrmů, z hlediska používání keramického nádobí se nijak zásadně neliší od mikrovlnky. Naše výrobky jsou páleny na vysoké teploty už při výrobě, proto ohřev v mikrovlnce či zapékání v troubě hravě zvládnou.


Postupné zahřívání
  • I u používání keramického nádobí v troubě platí, že byste se měli vyhnout tepelným šokům. Nedávejte proto do horké trouby nádobí přímo z chladničky, aby nedošlo k prasknutí nebo poškození. Ideální je, pokud se nádobí stihne ohřát na pokojovou teplotu.


Správné umístění nádobí v troubě
  • Při použití kuchyňské trouby je klíčové rovnoměrné pečení. Toho docílíte, pokud nádobí umístíte zhruba do středu trouby a zajistíte správnou cirkulaci vzduchu tím, že necháte dostatečný prostor mezi dalšími nádobami. Velkou výhodou keramického nádobí je, že vede teplo rovnoměrně, což je ideální pro pomalé pečení a zapékání.


keramická kubistická miska v pečící troubě
Zapečená brokolice se sýrem v misce Crystal / foto: Iva Pelcová

3 tipy pro bezpečné používání a dlouhou životnost keramického nádobí


  1. Ruční mytí Pokud máte čas, myjte keramické nádobí ručně jemnou houbičkou a saponátem. Toto je nejšetrnější způsob čištění a váš oblíbený kousek vám bude dělat radost pravděpodobně dokud ho nerozbijete. V myčce ho umyjte jednou za čas, aby se mu vrátila jeho bělost.

  2. Pravidelné prohlídky Kontrolujte své nádobí, zda nemá drobné praskliny. Poškozené nádobí je náchylnější a problém se většinou začne zvětšovat.

  3. Používejte podložky Když umisťujete horké keramické nádobí na stůl nebo pracovní plochu, použijte podložky, aby nedošlo k velkým tepelným šokům.



Máte nějaké další ověřené tipy, jak pečovat o keramické zboží? Nebo vlastní kuriózní zážitky s keramikou v myčce, troubě či mikrovlnce? Podělte se s námi o ně.


Keramické nádobí v myčce na nádobí

autor článku: Lucie Vasilová, 2024



Comentários


bottom of page