top of page

Jak vybrat květináč, aby se kytkám dařilo. Keramické květináče nebo plastové?


Výběr správného květináče je klíčovým krokem pro úspěch vašich rostlin. Různé materiály nabízejí odlišné vlastnosti, a proto je důležité zvážit jejich výhody a nevýhody. V tomto průvodci se zaměříme na dva hlavní typy materiálů - keramický květináč a plast, s důrazem na keramické květináče s glazurou a bez glazury. Pokojové rostliny nejsou pouhým ozdobným prvkem našich interiérů; jsou našimi zelenými společníky, kteří přinášejí do našich domovů nejen kyslík, ale i klid a harmonii. A aby tato symbióza byla dokonalá, přichází na scénu keramický květináč. V tomto článku se společně podíváme na výběr z našich keramických květináčů, které nejsou pouze nádobím, ale i designovým prvkem do vašeho interiéru. Přinášejí do našich domovů spojení elegance a péče o naše zelené přátele.



Designové keramické květináče z kameniny
Keramické květináče z kameniny


Keramický květináč je opravdu to nejlepší, co můžete vašim pokojovkám pořídit. Mají však i určité nevýhody a to je vyšší cena, hmotnost, rozbitnost a propustnost vody. Plastové květináče jsou ideální volbou pro ty, kteří hledají cenově dostupnou a odlehčenou variantu. Plastové materiály jsou také nepropustné, což pomáhá udržovat rovnoměrnou vlhkost půdy a vyžaduje méně časté zavlažování. My preferujeme ty keramické právě kvůli prodyšnosti a přístupu vzduchu ke kořenů a substrátu. V nabídce máme menší velikost o průměru 14 cm a velký 18 cm, čtyři barevnosti materiálu a dvě verze - bez glazury a s glazurou. Menší květináč je vhodný spíše pro menší rostliny nebo rostliny s nízkým kořenovým balem, či pro zasazení nových zakořeněných řízků. Pak na řadu nastupuje větší 18 cm pro vzrostlejší kytky. I ten máme v různých barevných provedeních, ale pouze na předobjednávku s dobou výroby zhruba 2 týdny. Dále máme v nabídce i obal na květináč a nízký dekorační květináč na sukulenty.

Květináč bez glazury uvnitř

Květináče z neglazované kameniny jsou prodyšné a květinám se v nich bude krásně dařit. Díky poréznosti propouští hmota květináče vzduch k substrátu a ke kořenům a voda se může pozvolna odpařovat. Což funguje i jako prospěšné ochlazování stěn a kořenů. Keramický květináč je opravdu to nejlepší, co můžete vašim pokojovkám pořídit. Ocení je také ti pěstitelé, kteří mají tendenci květiny lehce přelévat, a květiny, které přelévání nemají rády. Díky propustnosti časem chytne přírodní patinku na plášti (skvrny) podobně jako terakotové květináče (avšak na světlých tónech nejsou tolik znatelné jako na terakotě nebo tmavých barvách). Jedná se o vysrážené minerály ze zálivky a substrátu. Vzniklé mapy buď můžeme vnímat jako přirozenou vítanou součást, a nebo je dle babských rad jednou za čas vylouhovat ve vodě se škrobem a vykartáčovat.

Květináč uvnitř s glazurou

Pro náročnější diváky máme i verzi s glazovaným vnitřkem, která patinu eliminuje. Ne však zcela, protože materiál může minerály nasáknout i ze zálivky z podmisky. Tím, že je kamenina glazovaná, ztrácíme výhody prodyšnosti a získáváme vlastnosti plastového květináče - stěny nedovolují odpařování vody a nedochází k ochlazování kořenů. Zde se bude líbit květinám, které mají rády větší vlhkost. Výhodou je, že substrát vydrží déle vlhký a nemusíme tak často zalévat. Musíme si dát ale naopak pozor na přelévání. Obě verze mají tedy pro a proti a záleží na Vás a rostlině, pro kterou ho pořizujete. Nejsou vhodné na venkovní mrazy, kdy nasátá voda do pórů materiály při zmrznutí může způsobit prasknutí, pro venkovní použití jsou praktičtější zase ty plastové.



Obal na květináč Obal na květináč je bez podmisky, slouží pro vložení květináče plastového, a tam se bude líbit kytkám, které mají rády větší vlhkost. Je navržený, aby se dal krásně kombinovat s ostatními květináči v naší nabídce a všechny kytky si tak přišly na své. Závěr Doufáme, že se vašim rostlinkám bude v našich květináčích dařit, a že Vám článek pomohl s výběrem. Pokud Vás zajímá kdy a jak přesazovat pokojové rostliny, veškeré užitečné informace se dozvíte v článku na Gardeon.cz. Potřebujete-li další rady, neváhejte nám napsat.



Autor článku: Lenka Záhorková, 2024


Commentaires


bottom of page